Секции

16 April 2024 14:00

Фотодокументална изложба „Дарителската традиция в Карлово – съзидание и духовност“ открива Историческият музей в града

Фотодокументална изложба „Дарителската традиция в Карлово – съзидание и духовност“ ще бъде открита на 10 юни от 11:00 часа в Историческия музей в Карлово. Изложбата е част от националната програма по повод 200-годишнината от рождението на Евлогий Георгиев и 195 на неговия брат Христо.

Акцентът в изложбата е върху дарителството на двамата братя за родното Карлово. В продължение на десетилетия те живеят в чужбина, но никога не престават да милеят за своя роден град. Братя Георгиеви отделят специално внимание за развитието на просветното дело в Карлово преди и след Освобождението. Христо Георгиев подпомага финансово Иван Богоров да завърши медицина в Париж, а по-късно и издавания от него “Цариградски вестник”.

Евлогий Георгиев предоставя пари в полза на училищата. Той подпомага бедни, но способни карловски младежи, които имат желание да се учат в страната и в чужбина. С негови средства своето образование получават Кирил Ботев, инж. Тодор Сахатчиев, Никола Бракалов, Христо Попов и други.

Евлогий Георгиев купува 10 хил. уврата пасбища край Карлово. Със специален акт 5/8 от имота са определени за Мъжкото училище, а 3/8 – за Женското дружество „Възпитание“, което се грижи за бедни ученички. В продължение на години пасбищата се дават под наем и доходите от тях представляват значително перо в бюджета на училищното настоятелство. Банкерът отпуска и други суми в полза на училищата.

През 1911 г. изпълнителите на завещанието на Евлогий Георгиев отделят 1 000 000 лева за създаване на техническо училище в Карлово. Основният камък е положен през 1915 г. Комплексът от сгради на Текстилната фабрика в Карлово е най-голямата дарителска проява на големия благодетел спрямо неговите съграждани. Фабриката е открита на 10.02.1891 г. На Първото българско изложение в Пловдив - 1892 г., фабриката излага вълнени прежди и тъкани в един от най-красивите павилиони, построен също със средства на големия дарител.

Индустриалното текстилно предприятие заедно със земята и всички здания, се предава на градското общинско управление в Карлово. Общинският съвет се задължава да употреби 1/2 от приходите за поддържането и развитието на училищата. Другата половина трябва да капитализира в специален фонд, от който да се построи болница. Постепенно производството тръгва, което дава възможност училищата да ползват от приходите.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче