Секции

23 April 2024 22:10

В Сопот заседава Фискалният съвет

Община Сопот бе домакин на първото изнесено заседание на Фискалния съвет на Република България. Според членовете на независимия орган управлението на общинските финанси е съществено за финансовата стабилност на държавата.

Председателят на Фискалия съвет проф. д-р Борис Грозданов сподели, че бъдещите намерения на Съвета са свързани с провеждането на подобни заседания и в други общини в страната и отбеляза, че това събитие не бива да бъде политизирано или разчетено като предизборна инициатива.

Според д-р Десислава Калчева, бивш директор на дирекция Финанси и управление във фонд ФЛАГ, общинските администрации трябва да следват добрите примери, да работят прецизно и в детайл, като същевременно следват принципи на пълна прозрачност и запознават местната общност със случващото се в техния град. Финансовите експерти трябва да следят микро и макро икономическите процеси, отчетите и прогнозите на българските и международни финансови институции, демографските процеси, тенденциите и променливите и заедно, в екип, да изготвят прогноза за тригодишен период, която да бъде отразена при взимането на всички решения от Общинския съвет.

Юнал Тасим, член на Фискалния съвет, припомни, че общинските бюджети могат да окажат огромно влияние върху фискалната политика на една държава и даде за пример валутния борд в Аржентина, който пада поради лошо управление на общинските средства.

Всяка община трябва да използва своите ресурси и възможности, а държавата трябва да има подкрепяща, а не основна роля в бъдещето на регионите – бе споделеното мнение по време на заседанието на сопотския кмет Деян Дойнов и на Мариана Кацарова – председател на местния Общински съвет.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче