Секции

26 April 2024 17:46

Карловци са дарявали с ясното съзнание, че работят за просперитета на своя роден град

Мария Деянова – директор на Историческия музей в Карлово, откри фотодокументалната изложба „Дарителската традиция в Карлово – съзидание и духовност“, разположена в две от залите на музея с оригинални фотографии и документи, от фонда. Тя е част от националната програма по повод 200-годишнината от рождението на Евлогий Георгиев и 195 на неговия брат Христо – най-крупните дарители в българската история.

На отриването на експозицията присъства заместник-кметът на Община Карлово Стойо Карагенски, общественици, служители от общинска администрация, граждани.

Изложбата представя тематично подбрани големи дарители от Карлово с принос за развитието на родния си град. И нещо повече подчерта в своето слово Мария Деянова „Децата на дарителите продължават тяхната дейност. Те поддържат семейната традиция с ясното съзнание да бъдат полезни на родния си град за развитието на неговото образователно дело и духовност. Те са дарявали с ясното съзнание, че работят за просперитета на своето родно Карлово“.

Сред имената на дарителите от града на Апостола са Евлогий и Христо Георгиеви. Комплексът от сгради на Текстилната фабрика в Карлово е най-голямата дарителска проява на големите благодетели спрямо съгражданите им. През 1911 г. изпълнителите на завещанието на Евлогий Георгиев отделят 1 000 000 лева за създаване на техническо училище в Карлово. Основният камък е положен през 1915 г.

Евлогий Георгиев подпомага финансово бедни, но способни карловски младежи, които имат желание да се учат в страната и в чужбина. Той купува 10 хил. уврата пасбища край Карлово. В продължение на години пасбищата се дават под наем и доходите от тях представляват значително перо в бюджета на училищното настоятелство. Банкерът отпуска и други суми в полза на училищата.

Тематичната изложба включва имената и на други големи дарители от Карлово, допринесли за развитието на родния си град - братя Лазарови /Димитър и Христо/ – наследници на Димитър Лазаров, които даряват Лазаровото училище, Тодор и Ана Пулиеви, които дават 2 милиона златни лева за Стопанското училище и трапезарията, деятелките на женското дружество „Възпитание“, които даряват пари за построяване на Девическо училище и дълго време го поддържат, Ана Кузманова дарява Белият двор, а Пека Попова - Бухаловият хан; Гъчо Митов и Васил Караиванов - построяват училище, което предоставят на общината; с дарения е изграден паметникът на Васил Левски и родната му къща; карловци, живеещи в София събират пари за възстановяване на къщата на Райно Попович с тях е направен барелефът на ул. „Васил Левски“ пред къщата.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче