Секции

28 April 2024 22:17

Спортни клубове по ориентиране от цялата страна се състезаваха в Карлово за купа „Васил Левски“

Туристическо дружество „Васил Левски“ в Карлово организира нетрадиционен старт по ориентиране на 8 юни, с който акцентира преди всичко на представянето на най-младите състезатели. „На територията на Карлово това е първото състезание от този тип. То бе включено в календара на Българската федерация по ориентиране, която след провеждането му изказа специални благодарности на организаторите“, съобщи за Карлово.тв Ангел Рунташки – секретар на ТД „Васил Левски“.

Над 100 момчета и момичета от възрастовите групи 10, 12, 14, 16 и 18 години от 20 спортни клуба от страната взеха участие в състезанието, като се надпреварваха в комбинация от технично ориентиране и градски спринт за купа „Васил Левски“.

Спортният клуб по ориентиране към Туристическо дружество „Васил Левски“- Карлово превърна старта в дебют за много местни деца, които за първи път усетиха тръпката да се състезават с карта и компас. За всички призьори във възрастовите групи отделно за момичета и момчета бяха осигурени медали, всеки отбор получи грамота за своето участие, а в комплексното класиране за първите три места бяха осигурени купи.

В комплексното класиране първо място и купа „Васил Левски” спечели СКО към ТД „Васил Левски“ - Карлово със 147 точки, на второ място е СКО „Чумерна”–Твърдица с 47 точки, а трети останаха състезателите от СКО”Хемус” –Троян с 37 точки.

Светлозар Колев от Спортния клуб по ориентиране /СКО/ „Чумерна” в Твърдица беше най-добър при 12-годишните момчета, изпреварвайки с над шест минути втория – Мартин Андонов от „Васил Левски“ - Карлово и с още почти две минути Мартин Костадинов от СКО ” Пловдив” - Пловдив.

Един от лидерите в ранглистата на мъже 14 г. – Велислав Нейчев от СКО „Чумерна” –Твърдица взе нови точки с първото си място. Втори в тази група е Иван–Светослав Пачов от „Васил Левски“, а трети е друг представител на Твърдица – Иван Петров.

Димитър Йорданов от СКО „Компас 1994” –Хасково е първи при 16-годишните момчета, следван на едва девет секунди от Ганчо Бараков от „Васил Левски“. Трети е Красимир Славчев, отново от отбора на домакините.

Панайот Панайотов от „Васил Левски” взе първото място при мъже 18, следван от Цзяан Ву от СКО „Мазалат” –Севлиево и Чавдар Атанасов „Васил Левски“.

В групата на момичетата до 12 години успехът на Силвия Трифонова от СКО „Валди” –София не е изненада. Втора е Кристина Павлова от СКО „Хемус” –Троян, а трета е Кристияна Мутафчиева от СКО „Пловдив” –Пловдив.

Йоанна Николова от СКО „НСА-Сивен” – град София спечели първото място при 14-годишните момичета. Следва я Дияна Янева от СКО „Компас 1994” – Хасково и Моника Стоянова от „Васил Левски“.

Ния Онуфриева от отбора на СКО”Вариант 5” –Търговище опита силите си в по-горната група – при момичетата до 16 години и успя да спечели с аванс от почти четири минути пред Мария Йонкова от СКО”Хемус” –Троян и Виолина Христова от СКО „Чумерна” - Елена.

Цветелина Матеева от СКО”Хемус” -Троян е първа при жени 18, а Елена Генчева от „Васил Левски“ е на второ място.

Всички останали възрастни участници се включиха в отворения маршрут, в който успехът при мъжете дойде при Владимир Колев от СКО „Вариант 5” - Търговище, следван от Стефан Мутафчиев от Пловдив и Димитър Давидов от СКО”Маратонец” –Пазарджик. При жените на отворения маршрут класирането е следното: първа е Гергана Монова от СКО „НСА-Сивен” –София, втора е Радослава Кузманова от СКО „Трапезица” – Велико Търново и трета е Красимира Маринова от СКО „Орлово гнездо”-Казанлък. За тях също имаше осигурени медали.

Комитет „Васил Левски” в Карлово в лицето на председателя Златан Тодоров и Дора Чаушева – директор на къща музей "Васил Левски" наградиха с магнитчета всички участници и осигуриха безплатно посещение в родната къща на Апостола. От карловските училища в надпреварата се включиха ученици от СУ „Васил Левски”, от СУ " Христо Проданов" и ПГ " Братя Евлоги и Христо Георгиеви".

Управителният съвет на туристическото дружество изказва благодарност на най-малките момиченца и момченца до 10-годишна възраст и на техните родители за участието в състезанието. 13 момичета и 12 момчета от тази категория бягаха по маркиран маршрут. Всички те станаха победители и получиха своите първи златни медали.

Всеки участник получи рекламна шапка, календарче и брошура с хижите в Карлово, лакомства и минерална вода, осигурени от домакините.

Наградите на победителите бяха връчени от секретаря на Туристическото дружество Ангел Рунташки и от членовете на УС Христо Лалев и Даниела Генчева, която е треньор на спортния клуб по ориентиране към ТД „Васил Левски“ - победител в комплексното класиране.

/Снимки: Даниела Люртова/



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче