Секции

16 April 2024 23:44

Областният управител Здравко Димитров ще обсъжда с китайци изграждане на тунела Троян-Кърнаре

Областният управител Здравко Димитров се срещна с посланика на Китайската народна република в Република България – Н. Пр. Дун Сяодзюн.

На срещата бяха обсъдени бъдещи инвестиционни проекти, към които китайската страна проявява интерес. Областният управител обсъди възможността да се реанимира един от най-стратегическите проекти в областта – изграждане на тунел под прохода Троян – Кърнаре. Той обясни, че идеята е много стара. Още Евлогий и Христо Георгиеви са искали да има по-кратък път, който да свързва Северна и Южна България, а през 90-те години на миналия век е имало изготвен идеен проект за изграждане на тунел Троян-Кърнаре. Здравко Димитров заяви, че този обект би бил икономически по-обоснован от проекта за тунел под Шипка.

Н.Пр. Дун Сяодзюн подкрепи идеята и заяви, че в Китай има изключително добре подготвени строителни фирми и специалисти, които биха могли да се справят успешно със задачата, ако им бъде предоставена подобна възможност.

На срещата присъстваха и заместник областните управители Петър Петров и Евелина Апостолова, както и членовете на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие (БКАБР) Ирина Белева (генерален консул на Република България в Шанхай в периода 2011-2015 г.), и Кръстьо Белев.

По идея на областния управител, в началото на месец юли ще бъде свикана двустранна работна среща, на която да бъдат поканени експерти от двете държави, за да се уточнят възможностите за реализиране на проекта за тунел Троян - Кърнаре.

/Снимки: Областна администрация Пловдив/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче