Секции

27 April 2024 03:42

Опасна игра „забавлява“ децата

Опасна игра набира скорост в цялата страна, а проявленията ѝ са различни. С нея децата се „забавляват“. Този път не е виртуална, а съвсем реална – случва се на улицата. Децата внезапно изскачат върху платното за ужас на шофьорите, разказват свидетели на подобни случки.

Едната случка е от Ловеч. Там на булеварда до болницата, по който шофирала, жена станала свидетел на следното: Три деца – момиченца на около 7-8 години, застанали от страната на тротоара, между спрелите коли, клекнали и в момента, в който наближи кола към тях, която се движи към 30-40 км/ч, те просто притичват колкото могат бързо пред колата, стигат до средата на платното и започват да се смеят. По думите ѝ те не осъзнавали, че това, което правят е опасно и се забавлявали от ситуацията. Шофьорката видяла, че подобно нещо се случва няколко коли по-напред, затова била подготвена и очаквала да изскочат и пред нея.

Не си дават сметка за това, което правят и момчетата, за които разказва пешеходка от Варна. Тя пресичала оживена улица в града:

По самия път, по шосето се движели две момчета на около 13-14 години. Били с тротинетки, карали ги и си говорели. Била на около 20 метра от тях. В един момент едното от тях хвърлило тротинетката, легнало на пътя по гръб, огледало се и видяло, че няма коли и легнало. После станало и смеейки се казало на другото момче: Видя ли как легнах на пътя? След това момчетата продължили.

Сред причините за тази опасна игра психолози определят желанието на детето да докаже на връстниците си, че не го е страх и може да направи нещо прекалено опасно.

Ако станем свидетели на играта, да поговорим с детето, да потърсим контакт с родителите му, а ако не успеем, да подадем сигнал. Не е естествено поведение да поставяме тялото си в опасност. Родителите е добре да обсъждат с децата си видяното и да разговарят с тях, не само за пътната безопасност, съветват психолози.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче