Секции

28 March 2024 19:09

Изложбата „Цвят и лист“ – празник на младостта, надеждата и безкрая на мечтите

Общинската художествена галерия и ОУ „Райно Попович“ в Карлово представят ученически рисунки в изложбата под надслов „Цвят и лист“. Богатата и слънчева експозиция доказва резултатите от труда на учениците от пети, шести и седми клас на ОУ „Райно Попович“, Карлово, през учебната 2018–2019 година по предмета изобразително изкуство.

„Това е времето на моята първа среща с тези интересни и провокативни млади хора, на които се опитвам да споделя и преподам своите възторзи като уроци. Старая се да не ограничавам радостта и свободата при съзиданието на собствен свят, преживян през личен поглед. Техният свят ме изненадва и учудва. Той е различен, наивен и незрял, но най-значимо е, че е възторжено честен, винаги много далече от грозното, низкото и пошлото, свят без следа от зло. Тази констатация ми даде смелост да организирам и покажа резултата от труда им“, споделя художникът Румен Читов, който през тази учебна година преподава по рисуване на децата от основното училище.

Карловският творец е категоричен, че в работата му, обичайна практика е да поставя учениците в положение да рисуват по въображение без предизвестена тема и предварителна подготовка. Изключително трудно е да се навлезе директно в картинното поле и усилието се базира върху личните талант, интелект, въображение и способност.

Преподавателят по изобразително изкуство в ОУ „Райно Попович“ разказва, че в представените рисунки в изложбата няма негова директна намеса, няма и следа от негово движение на четката върху ученическа творба. Единствено вербалните пояснения са били насочващ или препятстващ фактор при интерпретацията на кой да е сюжет или тема. В изложбата, с малко на брой изключения, отсъстват рисунки, които са прерисувани от визуални образци – репродукции или информация от Интернет.

„Често пъти се усмихвам, дори се смея на някои пластически решения, но след миг на осъзнаване и потапяне в честността и експресията на директната чувствителност, характерна за емоционалния поглед на младия човек, аз се чувствам пречистен и богат, много по-богат. Възприемам резултатите от взаимното усилие на обучението по изобразително изкуство като разходка в просторите на светла градина с необичайна флора, където съществуват точно толкова на брой слънца, колкото са и участниците в радостта да се твори“, споделя за работата си с учениците Румен Читов.

Изложбата ще продължи до 26 юни.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче