Секции

26 April 2024 21:32

Храмов празник на църквата „Св.Троица“ и събор, посветен на народната певица Тинка Пешева, провеждат в с. Пролом

Традиционен празник с надпяване „Пролом пее с песните на Тинка Пешева“ по повод Св. Дух организират народно читалище „Наука 1907г.“ и църквата „Света Троица“, която има храмов празник, в партньорство с кметството, съобщи Христо Иванов – кмет на селото.

На 17 юни /понеделник/ в 8.00 часа сутринта със Света литургия, отслужена от свещено иконом Методий Минчев, в чест на „Св. Дух“, ще започне храмовият празник на църквата „Св. Троица“, която след опожаряване по време на Освободителната война 1877/78 г. била възстановена през 1882 година.

След това свещеник Методий Минчев ще извърши водосвет за здравето и благоденствието на жителите и гостите на с. Пролом.

От 11:00 ч. /пред църквата/ ще започне фолклорният фестивал надпяване с песните на Тинка Пешева. „В него ще участват над 10 фолклорни колективи от Хисар, Михилци, Горни Домлян, Песнопой , Бузовград, Осетеново, Пролом и индивидуални изпълнители. В регламента за участие задължително трябва да бъде включена една песен на бележитата българска народна певица Тинка Пешева, която е родена в Пролом“, съобщи за Карлово.тв секретарят на читалището Стефка Попова.

Участниците и гостите в празника ще опитат от вкусния курбан и боб по проломски, които традиционно се готвят на този ден в селото. Съборът ще продължи с народно веселие.

/Снимка: sabori.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Цялата истина минава през три етапа. Първо, смятана е за абсурд. Второ, тя е насила спирана. Трето, тя е приемана за очевидност.


Шопенхауер