Секции

28 March 2024 22:00

Групата за изворен фолклор при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ - Баня ще участва в събора „Хайдут Генчо“

Групата за изворен фолклор при Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1914 г. “ в Баня се подготвя за участие в събора „Хайдут Генчо“ в кв. „Момина баня“ - Хисар. В големия фолклорен фестивал жените от Баня ще участват с трите хора на песен, характерни за градчето. Групата при читалището с ръководител Иванка Близнакова ще направи и показен урок на танца „Баненски Лазар“. Пред публиката на фолклорния събор ще бъдат представени и играни също хорото „На повръщанка“ и право хоро, което повече от българите знаят. Участието на групата за изворен фолклор, която навърши 40 години от създаването, ще бъде на 22 юни. Преди участието си в българския събор „Хайдут Генчо“ фолклорната група ще представи своите автентични танци и песни в Куртово, където от 10:30 ч. ще се проведе фестивала на обредните хлябове и пити и празник на селото.

„Българският събор „Хайдут Генчо“ се провежда за четвърта поредна година край Хисар в местността „Дюлите“ на квартал Момина баня. В продължение на три дни от 21 до 23 юни голямата поляна край квартал Момина баня ще се превърне в сцена на различни фолклорни танцови и певчески изпълнения от всички краища на България - гайди, зурни, кукери, нестинарски игри и много други, автентични за отделните райони на страната песни и танци. Целта на събора е да се съхрани и популяризира историческото и културно наследство, фолклор и народни традиции.

Съборът носи името на защитника на местното население в освободителните борби на България – Хайдут Генчо. На него е посветена историческа възстановка за делото, саможертвата и славния подвиг на хайдут Генчо, действал с дружината си в Средногорието около 1835-1850 година.

За гостите на събора, които ще спазят традицията и ще дойдат облечени в народни носии, организаторите са подготвили изненади и големи награди във фотоконкурса за най-харесвана снимка от събор "Хайдут Генчо". На 15 юли 2019 ще бъдат обявени победителите.

/Снимка: НЧ "Св Св Кирил и Методий -1914г"-град Баня/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче