Секции

02 May 2024 01:06

СЗО определи недоверието към ваксините като водеща заплаха за глобалното здраве

Общественото недоверие към ваксините означава, че светът прави стъпка назад в борбата срещу смъртоносни, но вече лечими инфекциозни заболявания, предупредиха експерти. Изследване на Световната здравна организация за нагласите към имунизациите показа, че в някои региони на планетата доверието към превенцията е изключително ниско. Поради тази причина експертите поставиха недоверието към ваксините сред 10 водещи заплахи за глобалното здраве.

Ваксините предпазват милиарди хора по света. Благодарение на науката смъртоносни болести като едрата шарка не се срещат от поне век, а скоро ще бъде елиминирана и друга заплаха като полиомиелита. Но през последните гоидни се наблюдава завръщането на болести като морбили и то заради антиваксър движението, подхранвано от неоснователни страхове и дезинформация.

Около 169 милиона деца в глобален мащаб са пропуснали жизненоважната първа доза от ваксината срещу морбили между 2010 и 2017 година, според доклад на ООН, публикуван през април. Само в САЩ броят на случаите на болестта тази година надвишава хиляда, според последните официални данни.

В световен мащаб 79% от хората са съгласни, че ваксините са безопасни, а 84% са заявили, че ги смятат за ефективни.

Експертите забелязват интересна тенденция. Доверието във ваксините е по-голямо в не особено развити държави, докато на Запад – хората не се страхуват да останат без ваксини.

„Ако погледнете тези страни в нашето проучване, които имат много висока степен на доверие във ваксините, места като Бангладеш и Египет, това са области, в които има повече инфекциозни заболявания. Може би това, което виждате, е, че хората в тези страни могат да видят какво ще стане, ако не се ваксинират“, обобщава данните Имран Хан, ръководителят на социологическата агенция, извършиха проучването.

Той добави, че това контрастира с по-развитите страни, където „ако не се ваксинирате, все по-малко вероятно е да уловите тази инфекция и ако се заразите, може да не станете толкова зле или да не умрете, защото ние имаме доста добри здравни системи. “

Най-ниските нива на доверие по отношение на ваксините са в Западна Европа, където повече от една пета от хората не са съгласни, че ваксините са безопасни. В Източна Европа този процент е 17.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче