Секции

26 April 2024 18:44

Китай насърчи Северна Корея да търси напредък в преговорите със САЩ

Пекин насърчи Пхенян да търси напредък в преговорите със САЩ за денуклеаризацията на Корейския полуостров, като в същото време е готов да предложи гаранции за сигурността на Северна Корея. Това е казал китайският президент Си Цзинпин на своя домакин Ким Чен-ун по време на разговорите им в Пхенян. Китайският държавен ръководител и генерален секретар на Централния комитет на Китайската комунистическа партия е на двудневна визита в Северна Корея само седмица преди евентуалната му среща с американския президент Доналд Тръмп в Япония на срещата на Г-20.

Си Цзинпин е изтъкнал, че положението на Корейския полуостров „засяга мира и стабилността в региона“. „През изминалата година се появиха добри перспективи за решаване на проблема за полуострова чрез диалог, което бе оценено от международната общност, но и засили очакванията й“, казал Си, визирайки срещите между Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп в Сингапур и Ханой.

Тези разговори в момента са блокирани след неуспеха на последната среща в Ханой.

Китайският президент посочил също, че приятелството между Китай и Северна Корея не може да бъде разклатена от промени в международната обстановка. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун отговорил, че очаква реакция от САЩ за съвместна работа по денуклеаризацията на Корейския полуостров, но до момента не е получил положителен отговор, пише ДПА, цитирайки китайски държавни медии. „Северна Корея е готова да прояви търпение“, подчертал Ким на срещата си с китайския президент Си Цзинпин.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче