Секции

03 May 2024 10:56

Около 20 000 лева събра благотворителният бал за укрепване на вилата на Евлогий и Христо Георгиеви

Около 20 000 лева събра благотворителният бал за укрепване на вилата на Евлогий и Христо Георгиеви. Пълната отчетност ще бъде направена в понеделник, когато ще има яснота и за постъпленията по банков път, съобщиха от организаторите на събитието. То се състоя на 21 юни вечерта в Карлово и събра над 200 души от региона и страната, сред които кметове, депутати, общински съветници, висши военни ръководители, бизнесмени, политици и общественици.

Благотворителният бал бе организиран от Община Карлово, Асоциацията за възстановяване на историческите паметници, местния Ротари клуб Карлово и Софийския университет.

„България се нуждае от усилията на всички“ – заяви при откриването му карловският кмет д-р Емил Кабаиванов. „Добрите дела ни сближават и обединяват“- бе категоричен той и поясни, че инициативата е от две години. В първия етап вилата е укрепена със средства от Общината. Във втория се очаква парите да дойдат от Министерството на културата. Ще бъдат внесени документи тя да придобие статут на национален паметник на културата и така ще може да се премине към реализация на проект за нейната реставрация. Целта е да се превърне в средище за академични и културни дейности. Личното дарение на кмета за дарителската кауза бе 1000 лева.

Петър Ламбрев – председател на Ротари клуб Карлово, подчерта, че трябва да се направи възможното, за да стане необходимото, и да се направи необходимото, за да стане възможното.

Заместник – ректорът на Софийския университет проф.Георги Вълчев сподели, че трябва да се положат всички усилия за възкресяване паметта за двамата големи дарители.

Народният представител Веска Ненчева, която е и председател на Асоциацията за възстановяване на историческите паметници в община Карлово, подчерта: „Започнахме тази инициатива, защото вярваме, че вилата и всеки паметник от миналото има живот. Отчетността за дарителската кампания ще е периодична, за да върнем доверието на българите в политиците. Така сговорна дружина ще направи вилата.“

Водещи на събитието бяха актьорите Гергана Стоянова и Симеон Владов. Сред включилите се в музикалната програма на бала бяха изпълнители от вокална група „Карловойс“, гайдари от Калофер и танцьори от фолклорен ансамбъл „Розова долина“.

Дарителската сметка на кампанията ще бъде отворена до края на месец септември:

ЦКБ, Клон Карлово

IBAN: BG09 CECB 9790 10IO 9649 00

/Снимки от събитието са поместени в Галерия./



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче