Секции

19 March 2024 08:07

Валери Славчев – фронтмен на група „Хоризонт“: Трябва да обединим усилията си в подкрепа на българската музика и култура (видео)

Рок група „Хоризонт“ пяха в Карлово в подкрепа на българската музика и култура. Концертът бе 31-ят поред от 4-годишната вече национална кампания на музикантите под надслов „Изпей „Обичам те“ на български“. Специално участие в него взеха детска фолклорна формация „Розова долина”, трио „Импресия” и театър „Елена Снежина”.

Целта на музикантите е да провокират обществото да даде необходимата подкрепа на българския език и неговата естетика в родната поп и рок музика, както и да се излъчва повече българска музика в ефир. Според фронтмена Валери Славчев усилията на всички в тази посока трябва да са обединени, за да има каузата успех.

Членове на „Хоризонт“ са и Валери Иванов – бас китара, Димитър Бенков – клавишни, и Михаил Желев – барабани.

Групата е създадена през 1994 година, когато музикантите записват първата българска кавърверсия на песента „До последен дъх“ на „Тангра“.

Групата има над 3000 концерта и клубни изяви в България и чужбина. Музикантите са работили в Южна Корея, Дубай, Унгария. Имат участия в наши и международни фестивали. Хоризонт са сред финалистите на "Златния Орфей" през 1994 г., група на годината за 1997 г., печелят приза рок хит на 1997 г., рок група с най-много изяви в страната за 2005, 2006 и 2008 г., през 2011 г. „Сълзите ти вярват на моята длан” успява да се задържи пет поредни седмици на първо място в ТОП 20 в класацията на БНР, песента "Време" печели второ място в годишната нет класация "Българската музика" за 2012 г., а през 2013 г. Хоризонт печелят наградата на публиката в конкурса "Златна пролет" с песента си "Сияеща звезда". Групата има издадени четири албума: „Нарисувай“ (1996), „Нежно“ (2003), „Откривам злато“ (2007) посветен на българските медици в Либия и "Прекалено любопитни" (2014).

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче