Секции

03 May 2024 09:53

Карловският районен съд отмени глоба на бившия кмет на Сопот

Карловският районен съд отмени наказателно постановление от 30.01.2019 г. на Директора на Агенцията за Държавна финансова инспекция (А.Д.Ф.И.) на основание чл. 32 ал. 1 т. 1 от Закона за държавната финансова инспекция (ЗДФИ), за наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв. за нарушение на чл. 13 във връзка с чл. 3 т. 6 от Закона за общинския дълг на бившия кмет на Сопот Веселин Личев.

Недоволен от наказателното постановление е останал жалбоподателят Личев и е депозирал жалба пред съда в законоустановения 7-дневен срок. В жалбата се сочи, че наказателното постановление е неправилно и необосновано, оспорва извършване на нарушението, излага съображения. Моли наказателното постановление да бъде отменено. В съдебно заседание, не се явява и представлява, в писмено становище излага съображения в подкрепа съображенията, изложени в жалбата.

При извършената проверка за поемане на общински дълг в размер на 620 778 лв. по реда на ДДС №6/2011 г., съгласно чл. 3, т.6 от Закона за общинския дълг било установено, че кметът Веселин Личев не бил внесъл в Общинския съвет – Сопот предложение за поемане на краткосрочен дълг и ОбС не бил взел решение, с което да е одобрен и поет общинския дълг, което се потвърдило с писмо изх.№ -190/30.07.2018 г. до финансовата инспекция от Председателя на Общински съвет-Сопот.

Сумата е отпусната по искане на Личев за авансово плащане по проект „Реконструкция и модернизация на канализационната мрежа, подмяна на амортизираната водопреносна мрежа в Сопот“

Съгласно разпоредбата на чл. 13 от Закона за общинския дълг, кметът на общината внасял предложенията за поемане на дългосрочен и краткосрочен дълг, които се разглеждали и одобрявали от Общинския съвет.

Посочено е, че с горепосоченото деяние Веселин Личев е нарушил разпоредбата на чл. 13, във връзка с чл. 3 т. 6 от Закона за общинския дълг (Обн. ДВ бр. 34 от 19.04.2005 г., изм. и доп. ДВ, бр. 15 от 2013 г.).

Съдът намира, че към момента на деянието, правилно е било прието от актосъставителя, че жалбоподателят в качеството му на кмет на Община Сопот е извършил нарушение.

С Държавен вестник бр. 61 от 11.08.2015 г. разпоредбата на чл. 3 т. 6 от Закона за общинския дълг е отменена, при което безлихвените заеми от централния бюджет за финансиране на разходи до възстановяването им по одобрени проекти по програми, съфинансирани от Европейския съюз, не формират общински дълг, който да се поема с решение на Общинския съвет. При това положение е отпаднало задължението на кметовете по чл. 13 да внасят предложения за разглеждане и одобряване от Общинския съвет за такъв вид задължение.

Понастоящем не е предвидена в законодателството аналогична на посочената разпоредба.

Отмяната на нарушената разпоредба на чл. 3 т. 6 от ЗОД преди влизане в сила на НП и липсата на аналог на нарушената разпоредба в сегадействащата нормативна уредба води до прилагане на принципа, уреден в чл. 3 ал. 2 от ЗАНН за приложение на по-благоприятния закон. В настоящия случай деянието, така, както е формулирано, вече не съставлява административно нарушение.

Посоченото е абсолютно основание за отмяна на наказателното постановление.

По изложените съображения наказателното постановление следва да бъде отменено.

Мотивиран от горното Карловският районен съд отмени наказателното постановление от 30.01.2019 г. на Директора на Агенцията за Държавна финансова инспекция, с което на основание чл. 32 ал. 1 т. 1 от Закона за държавната финансова инспекция, на Веселин Личев е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - Пловдив в 14-дневен срок от съобщаването му.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче