Секции

26 April 2024 15:02

Депутатите дадоха зелена светлина на газовата борса

Депутатите приеха промени в Закона за енергетиката на първо четене, с което създадоха борса за търговия на природен газ. Тя е неизменна част от диверсификацията на доставките на синьо гориво и е в основата на мегапроекта на управляващите – газов хъб Балкан. Борсата ще заработи тази година, заяви управителят на Булгартрансгаз Владимир Миланов, който проследи дебата в парламента. Единствено социалистите се въздържаха при гласуването.

До края на годината у нас ще заработи борса за търговия на природен газ. Депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за енергетиката. На борсата всички участници на пазара – добивните предприятия, търговците и потребителите ще могат да сключват сделки с ясни и единни правила и справедлива цена.Така чрез борсата ще стане възможна и реализацията на газов хъб Балкан.

От БСП се въздържаха при гласуването. Социалистите изказаха опасения, че няма достатъчно гаранции за недопускане на манипулации при свободната търговия със синьо гориво. И дадоха пример с такава на енергийната борса , отпреди ден. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, обаче ги опроверга.

„Булгаргаз“ ще играе основна роля за осигуряването на първоначалната ликвидност на природен газ в борсата, коментира управителят на Булгартрансгаз. Той уточни че се водят и преговори с различни големи производители или търговци на природен газ, като СОКАР, OMV, a вече има официално заявен интерес и от швейцарската компания за доставка на втечнен газ „Колмар“ .

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче