Секции

04 May 2024 07:43

Започва кампания по набиране на професионални приемни семейства

Пет приемни семейства за Карлово, две за Сопот, три за Хисар са необходими в подкрепа на проекта „Приеми ме 2015“. Целта е насърчаване на приемни семейства, които да поемат временно грижата за деца до 3-годишна възраст, като един вид мярка за закрила, отглеждане и възпитаване в семейна среда.

Приемните родители трябва да отговарят на няколко критерия, сред които: да имат достатъчно пространство в дома и време за общуване с детето; да са клинично здрави; да не са осъждани; да не са лишавани от родителски права; да нямат проблем с алкохол, наркотици и други.

В професионално приемно семейство се настаняват приоритетно деца до 3-годишна възраст, с увреждания, жертви на насилие и трафик, спрямо които е заложена мярка „полицейска закрила“, след изтичане на срока ѝ, при условията на заместваща приемна грижа и с поведенчески проблеми.

Приемните семейства играят важна роля за развитието на детето. Тяхната грижа е 24 часа. Децата, които са отглеждани в приемни семейства, биват осиновени или след време се връщат в техните семейства. Изключително малък брой остават при приемните си родители.

Професионалните приемни семейства в област Пловдив са 90. От тях 18 са свободни и 72 са заети. От 72 семейства в 68 от тях е настанено по едно дете, а в 4 са настанени по две.

/Снимка: интернет/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче