Секции

04 May 2024 07:03

Сопот тържествено отбелязва 169 години от рождението на Иван Вазов

Сопот тържествено отбелязва 169 години от рождението на Иван Вазов. Празничната програма ще продължи повече от седмица. Тази година честването на бележитата годишнина е под патронажа на вицепремиера Марияна Николова.

На 2 юли Екатерина Русчукова представя авторската си стихосбирка „Съзвездие Любов“ в експозиционната зала на къща музей „Иван Вазов“. В събитието участва камерна формация при НЧ„Васил Левски – 1861 г.” от гр. Карлово.

В сряда, 3 юли от 17:30 часа в библиотеката при НЧ„Иван Вазов-1871” ще се проведе среща разговор с Маргарита Петкова.

На 4 юли (четвъртък) от 18:00 часа в библиотеката при НЧ„Иван Вазов-1871” ще бъде представен романът „Там, където ме чака Алиса“ на Стоянка Фъркова.

Програмата за 5 юли включва фестивал на старата градска песен „С мечти и блянове крилати...“, който ще започне от 10:30 часа в НЧ„Иван Вазов-1871”. От 17:15 часа в експозиционната зала на къща музей „Иван Вазов“ ще се открие изложба „Паричните знаци на Княжество България, Царство България и Република България“. От 18:30 часа същата вечер отново в експозиционната зала ще се отбележат 125 години от публикуването на романа „Под игото” като самостоятелно издание. Събитието ще протече с изложба, посветена на първия български роман и драматизация на първа глава.

В събота, 6 юли от 10:30 часа в НЧ „Иван Вазов-1871” ще се проведе втора част на фестивал на старата градска песен „С мечти и блянове крилати...“.

На 8 юли, понеделник от 17:30 часа в Етнографски и занаятчийски център „Сопотски еснафъ“ ще се проведе литературно-музикална вечер „Любя, тача и милея“ с участието на Литературен клуб към къща музей „Иван Вазов”, гр. Сопот, хор „Златна есен“ към Пенсионерски клуб „Копсис“, гр. Сопот, женска фолклорна група „Незабравка“ към НЧ„Иван Вазов – 1871” и група „Веселяци“ към Клуб на инвалида, гр. Сопот.

Кулминацията на тържествата е на 9 юли, когато денят ще започне с тържествена литургия по повод 169-та годишнина от рождението на Иван Вазов от 9:00 часа в църквата „Св. св. Петър и Павел”.

От 10:00 часа в къща музей „Иван Вазов” ще се проведе „Аз съм българче” - детско утро, подготвено от Център за работа с деца в Сопот с участието на детските градини от общината и Комплекс за социални услуги, гр. Сопот.

От 13:00 часа пред къща музей „Иван Вазов” ще се проведе фен-среща с Изабел, носител на детската Вазова награда за 2019 г.

В 16:00 часа лауреати на Вазова награда за литература ще проведат среща разговор с публика в къщата музей „Иван Вазов”. Сред специалните гости са проф. Боян Биолчев и Иван Гранитски.

От 15:45 до 16:45 часа в двора на къща музей „Иван Вазов” ще се проведе събитието „Подарявам ти стих“ с участието на ученици от СУ „Иван Вазов“.

От 16:30 часа в къща-музей „Иван Вазов” ще се проведе церемония по награждаването на лауреатите в V националния конкурс „Вазовата България“ и награждаване на носителя на „Детска Вазова награда” – Изабел.

От 18:30 часа в къща музей „Иван Вазов” ще се състои среща разговор с Милен Русков, носител на Национална литературна награда „Иван Вазов” за 2019 г.

В 19:15 часа носителят на Вазовата награда Милен Русков ще засади иглолистно дръвче, което заедно с творчеството му ще остане за бъдещите поколения.

От 19.30 часа на площад „Иван Вазов” ще се проведе церемония по награждаване на носителя на Национална литературна награда „Иван Вазов” – Милен Русков, съпроводена от приветствие на заместник-министър председателя Марияна Николова и Деян Дойнов, кмет на община Сопот.

Празненствата ще завършат с празничен концерт, който ще започне от 20:30 часа на площад „Иван Вазов” с участието на фолклорен танцов ансамбъл „Седенчица“ и Невена Цонева.

/По информация на Община Сопот/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче