Секции

28 March 2024 15:30

Групата за изворен фолклор при НЧ „Св.Св.Кирил и Методий 1914г.” в град Баня участва в международен фестивал в София

Групата за изворен фолклор при Народно читалище „Св.Св.Кирил и Методий 1914 г.” в град Баня взе участие в програмата на второто издание на Международния фестивал „Балканска палитра – Живи човешки съкровища от Балканите“ на Лятната сцена в Борисовата градина в София.

Изпълнители и състави от Албания, Румъния, Република Северна Македония и Сърбия показаха своите музикални и танцови умения. От българска страна участие взеха, вписаните в Националната и Представителната листа на ЮНЕСКО състави и изпълнители от град Баня, Девин, Дорково, Добърските баби и други изтъкнати състави от читалища в страната, тъй като българското читалище е вписано в добрите практики в регистъра на ЮНЕСКО.

Всички участници запознаха публиката с уникални традиционни елементи на нематериалното културно наследство от националните и международната листи на ЮНЕСКО, също така и от номинациите на страните за тези листи.

Основната цел на фестивала бе да съдейства за насърчаването на взаимното уважение и междукултурния диалог за мирни междуобществени отношения в името на една по-богата в духовно отношение Европа, в която Балканите и страните от Югоизточна Европа имат своя сериозен културен и духовен принос. Този фестивал спомага за регионалното и международно сътрудничество, както и за опазването на нематериалното културно наследство, представено в живите човешки съкровища.

/Снимки: Народно читалище „Св.Св.Кирил и Методий 1914 г.”/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче