Секции

29 March 2024 03:26

Скулпторът Нина Канарова: Да бъдем зрящи, будни, добри и да се обичаме(видео)

В Общинската художествена галерия в Карлово бе открита изложба от скулптури и рисунки на Нина Канарова и Недко Кръстев на 5 юли. Изложбата е посветена на 70-годишнината от рождението на Недко Кръстев, който на 14 август 2019 г. щеше да навърши 70 години.

В галерията наред със скулптурите и рисунките на Недко Кръстев са представени 19 рисунки и портрет на Недко, чийто автор е Нина Канарова. Двамата са една от най-плодотворните и успешни творчески двойки в българската скулптура. Те свързват живота си още в студентските години и голяма част от проектите им, реализирани в Карлово и в страната са съвместно дело. Носители са на „Наградата на Карлово“ за 2005 година. Нина получи приза на Карловския комитет „Васил Левски“ през 2018-та.

Недко има 9 самостоятелни изложби от 1981 до 2015 година. Той напуска земния път внезапно преди четири години. Това е неговата втора посмъртна изложба, която Нина организира. Тя продължава да крачи по общия им път, който двамата чертаят заедно. А той е духовно край нея - окрилящ, подкрепящ, вдъхновяващ.

Съвместната изложба на двамата ваятели бе открита от художника Димитър Бакърджиев – уредник на Общинската галерия. Изкуствоведът проф. Чавдар Попов представи творчеството на Недко и Нина, като плътно съчетание на етика, естетика, морал. А в рисунките им - изобразяване на духовното, на невидимото. Професор Попов подчерта, че пластиката е основна форма на творчеството им.

Кръщелниците на Недко и Нина двамата братя Радослав и Стилиян Дерменджиеви от Карлово с виртуозните си изпълнения на виола и цигулка поздравиха многобройните гости, приятели и колеги, дошли на откриването на изложбата, която ще продължи до 31 юли.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче