Секции

28 March 2024 15:48

Сопот отбеляза тържествено 169 години от рождението на Иван Вазов

Сопот отбеляза тържествено 169 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Церемонията, състояла се на площада на подбалканския град в присъствието на политици, общественици, военни и граждани, бе кулминацията в изпълнената със събития 7-дневна празнична програма, посветена на бележитата годишнина.



Патрон на тазгодишното честване бе вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова. „С цената на много труд и талант, Вазов е заслужил определението „Патриарх на българската литература“. Творчеството му събира тъгите и радостите на нашия народ“- подчерта тя в тържественото си слово и връчи официално Вазовата награда за 2019 година на писателя Милен Русков.



Потомъкът на гениалния български писател и поет доц.Радостин Вазов сподели: „Мислех какво да ви кажа, след като всичко за него се знае. Затова нека погледнем в себе си, в душите си и да съхраняваме искрицата на истинското родолюбие, запалена от Вазовото творчество.“



По думите на кмета на Община Сопот Деян Дойнов, личност като Вазов оставя своето име на водещо място сред великите народни будители. "Той е символ на национална гордост и идеал и е достоен духовен баща на нацията, затова ние не гасим вярата си в него."



Венци и цветя на признателност бяха положени на паметника на Патриарха на българската литература.



Преди тържествената церемония, вицепремиерът Марияна Николова и кметът на Сопот Деян Дойнов, както Милен Русков и зам.-министърът на културата Румен Димитров засадиха традиционно по иглолистно дръвче до къща музей „Иван Вазов“.



В неговата Експозиционна зала се състоя среща разговор със сопотската публика на лауреати на Вазовата награда за литература. С ценители на художественото слово се срещна и тазгодишният носител на Вазовата награда. В присъствието на проф. Боян Биолчев - носител за 2018 година на приза, който е бронзов бюст на Иван Вазов, изработен от скулптура Нина Канарова, и на Божана Апостолова – издател на романите му „Джобна енциклопедия на мистериите“, „Захвърлен в природата“, „Чамкория“ и „Възвишение“, Милен Русков сподели, че писането на книгата е особено призвание в живота, на което човек посвещава цялата си енергия.



В празничния ден кметът на Сопот връчи официално детската Вазова награда на влогърката Изабел Овчарова за книгата й „Щастливей“.



Своите награди получиха и лауреатите от 5-ия национален конкурс “Вазовата България“.



/Снимки от събитията са публикувани в Галерия./

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче