Секции

27 January 2020 17:07

Карловци почетоха закрилницата на града Света Марина

Карловци почетоха закрилницата на града и покровителка на водите Света Марина. По традиция на 17 юли, когато Българската православна църква я чества, се извършва Света литургия за здравето и добруването на жителите на Карлово.

Празничният водосвет, отслужен от отец Христо Минчев, събра мнозина на параклиса, наречен на името на светицата, за да пази града от наводнения, пожари, болести нещастия и други природни бедствия. Събитието бе уважено и от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Параклисът е построен още в ранното Средновековие, но по време на турското робство той е разрушен и върху него е вдигната джамия.

През 1909 година до съществуващото аязмо е построен параклис, вкопан в земята. През 50-те години обаче комунистическата власт го събаря и затрупва аязмото, което се намира на около 200 метра северно от него.

През есента на 1991 година започва въстановяването на параклиса, в което се включват Любен Зидаров, известните скулптори Николина Канарова и Недко Кръстев и много карловци. Водата е била изчезнала. Наложило се да бъде изкопан петметров кладенец, за да блика и радва и днес лечебното аязмо под иконата на Света Марина.

На 17 юли имен ден имат: Марина, Марин, Маринка, Маринела, Марчо и други производни на тези имена.Днес Ви питаме:

През 2020 година може ли да няма тежки ПТП-та?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче