Секции

19 April 2024 09:53

Карлово чества 182 години от рождението на Васил Левски

Карлово чества 182 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Тържествата са под патронажа на президента на България Румен Радев.

Тържествата започнаха в 9 часа по традиция със Света литургия, която бе отслужена в църквата „Свети Николай“.

След това в присъствието на кметове, общински съветници, военни и много граждани, архиерейският наместник отец Марко Тодоров и свещениците от Карловската духовна околия отслужиха молебен и бяха поднесени цветя на гроба на майката на Васил Левски Гина Кунчева.

Литийното шествие, което е своеобразен израз на преклонението пред делото на великия карловец, премина по ул. “Ал.Стамболийски“ и ул.“Ген.Гурко“ до Централния площад. На него кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов в присъствието на вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова прие рапортите на 220-те участници от 13-те лъча в 25-тия национален туристически поход „По стъпките на Васил Левски“, които са преминали по маршрута от Плевен до Карлово, преминавайки през предизвикателствата на Средна гора и Стара планина.

Тържественият ритуал по издигане знамената на Република България и Карлово беше последван от молебен за благоденствието на града и жителите му.

От 11 часа в родната къща музей на Апостола на свободата бяха връчени наградите на Комитет „Васил Левски“ на Виктор Комбов от НМ"Васил Левски" и на Цветана Цанова, чието име се знае с дейността й за Левски и като регионален координатор на Фонд „!3 века България“ Фондация „Васил Левски“. Фондация „Васил Левски“ удостои с приза си историка проф.Огняна Маждракова.

Тържествата по случай 182 години от рождението на Левски продължават с концерт на художествените състави от структурите на СОСЗР от 17 часа на площад „20-ти юли“.

25 години Национален поход „По стъпките на Васил Левски“ ще бъдат отбелязани от 19:30 часа в НМ“Васил Левски“, откъдето в 20:20 часа ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет.

Тържественият митинг-заря в присъствието на президента на България Румен Радев е от 21 часа на площад „Васил Левски“.

/Снимки от събитията са публикувани в Галерия./



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче