Секции

29 March 2024 17:23

Президентът Румен Радев: Левски е нашият застъпник пред времето и съдник пред историята (видео)

Карлово отбеляза с тържествен митинг-заря 182 години от рождението на Апостола на свободата. Стотици граждани, депутати, общественици и военни почетоха паметта му на площада на името на великия българин.

„Карлово празнува 182 години от рождението на Васил Левски“ – каза общинският кмет д-р Емил Кабаиванов при откриването на митинга. „Няма равнодушно сърце за него. Днес отбелязваме делото, което той ни завеща. Вярата на предците ни е била по-силна от империята. Левски ни вълнува и днес. Той е най-великият“ – подчерта д-р Кабаиванов. „ Роден е и израснал тук – в Карлово. Учил е при Райно Попович и е получил добро образование. Вникнал е дълбоко в християнския морал и е станал йеродякон. Левски е професионален революционер, получил добро за времето си военно образование. С този си опит изгражда и тайните революционни комитети. Той е и политически лидер, и архитект на българската държавност. Каква е нашата посока, дали сме запазили идеала на Левски за чиста и свята република, за свободна и независима държава. Апостола ни посочи и пътя, по-който трябва да вървим – по най-важните въпроси трябва единодействие. Заедно можем да бъдем равни на другите европейски народи и това зависи от нас.“ – каза кметът Кабаиванов и предостави думата за слово на президента на Република България Румен Радев.

„Преди 182 години от Карлово започва земния път на Васил Иванов Кунчев, за да стигне до едно черно бесило, превърнало се в най-прекия път към безсмъртието“ – каза държавният глава. „Венец от Бога“- така Левски наричаше гибелта за отечеството. Някой беше изчислил, че е живял 13 000 дни. За тези дни Левски обърна времето и изтръгна народа от робската апатия, даде на историята нов век, а на държавата-предначертание. Написа с личната си съдба нашия национален епос и зажива в паметта на поколенията като Апостола на свободата.

Според президента Румен Радев „Левски е нашият застъпник пред времето и нашият съдник пред историята. Той определи бъдещата държава само с една дума – храм. Днес този храм е оплячкосан. Демократската република е превърната в декор, зад който похитителите безчинстват. За тях е важно да спечелят те, пък ако ще цял един народ да загуби. И украсяват кабинетите си с портретите на Дякона и чистят съвестта си с по някой негов цитат.

Държавният глава подчерта, че „ живеем предимно свободно, но мнозина са лишени от възможността да живеят достойно. Има ли свобода без достойнство? Някои вярват, че няма да им се държи сметка за безчинствата, други не вярват в своето отчаяние, че с дружни усилия можем да променим съдбата си. Помним, че трябва да имаме равни права, но често забравяме, че това важи и за нашите задължения. Тази вечер отново ще говорим за Левски. Народът няма да реди слова от трибуните, защото знае, че има по-важно от словата и то е да доведем децата тук- в Карлово, в малката къщичка, където баба Гина още чака своя син. Да ги научим, че свободата не ще думи, а дела. Да запазим този пламък жив, за да спечели цял народ“ – каза в заключение президента Радев.

Венци и цветя на признателност на паметника на Левски поднесоха държавни институции, политически партии, кметове, общински съветници, неправителствени организации, спортни клубове и много деца.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче