Секции

24 April 2024 07:49

Карлово почете жертвите от „Страшното“

Със заупокойна молитва и панихида в двора на църквата „Свети Николай“ Карлово почете жертвите от „Страшното“. Днес се навършват 142 години от кървавите и страшни събития в историята на града и карловската котловина.

През лятото на 1877 г., карловци тържествено посрещат с хляб и сол руските войски. Веднага след тях, голяма турска армия и башибозук обграждат града. Те нахлуват от всички страни и започват да избиват за назидание българското население. През този страшен период от историята на Карлово, са избити над 800 души, сред които цели семейства.

В словото си директорът на Исторически музей Карлово Мария Деянова подчерта, че винаги трябва да се помнят тези събития такива, каквито се били, кървави и жестоки и те да бъдат предупреждение за всяка власт, че никоя жестокост не остава ненаказана.

Пред паметника на „Страшното“ своето преклонение изразиха кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов и представители на местната управа, политици, общественици и граждани. Поднесени бяха цветя на признателност.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче