Секции

27 April 2024 06:49

Отбелязваме 50 години от стъпването на човек на Луната

На 20 юли 1969 г., точно преди половин век, човешки крак стъпва за пръв път на Луната. Астронавтите Нийл Армстронг и Едуин „Бъз“ Олдрин кацат в Морето на спокойствието, а разходката им по повърхността на земния спътник е наблюдавана от милиони.

Мисията на Аполо 11 започва на 16 юли 1969 г. Космическия кораб е изстрелян от площадка 39А на космодрума Кенеди в щата Флорида. На летателния апарат са необходими 4 дни, за да достигне Луната. На борда му се намира трима души – Нийл Армстронг, Едуин „Бъз“ Олдрин и Майкъл Колинс, който остава в капсулата в окололунна орбита „Колумбия“, която служи за връщане на Земята.

Нийл Армстронг слиза на лунната повърхност със спускаемия апарат Ийгъл и така се превръща в първия човек, стъпил на Луната. Думите му „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството“ се превръща в една от най-известните и познати фрази в историята.

Армстронг остава на Луната общо 2 часа и 10 мин. След това астронавтите поемат към дома. Мисията Аполо 11 се завръща на Земята на 24 юли 1969 г. Тримата астронавти са посрещнати като герои с държавни почести. Човек не е кацал на Луната от последната мисия „Аполо“ през 1972 г. Там бяха изпращани единствено космически сонди.

Нийл Армстронг почина през 2012 г., но другите двама астронавти са още живи. Колинс е на 88 години, а Олдрин – на 89 години.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче