Секции

26 April 2024 05:19

Ново огнище на чума по свинете беше открито в индустриална ферма край Русе

Ново огнище на Африканска чума по свинете констатираха в свинекомплекс, намиращ се в русенското село Николово. От Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че взетите проби са потвърдени като положителни . Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл, в който се отглеждат общо около 17 хиляди броя свине.

Областната дирекция по безопасност на храните в Русе е издала веднага акт за възбрана за движение на животните. Извършени са и проверки на кланиците, а месото и продуктите, добити от свинете от тази ферма, са забранени и подлежат на унищожаване. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин на свинете в 3 километровата предпазна зона . Забранява се търговията, придвижването и транспортирането на живи свине в 10 км зона.

По-рано днес в София Българската агенция по храните и Столичния инспекторат направиха изненадваща проверка на фермерските пазари. причината беше именно случаите на африканска чума, което налага и по-строгите мерки, свързани с предлагането на прясно свинско месо и колбаси, съдържащи свинско месо.На част от производителите бяха съставени актове, свързани с различни нарушения.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче