Секции

28 March 2024 17:27

В Карлово официално бе открит Летният университет на ЮНЕСКО, който се провежда за първи път в България (видео)

В Карлово официално бе открит Летният университет на ЮНЕСКО. Той се провежда за първи път в България и ще състои от 21 до 28 юли в южната и северната страна на един от най-новите биосферни паркове у нас "Централен Балкан“. Инициативата е международна и е по идея на Регионалното бюро във Венеция на ЮНЕСКО за Европа. Целта е да се привлече внимание върху програмата на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура „Човекът и биосферата“ и да се постави акцент върху биосферните паркове и възможностите, които те предоставят.

При откриването на Летния университет в зала „Васил Караиванов“ на Община Карлово от името на градочаналника д-р Емил Кабаиванов зам-кметът Стойо Карагенски приветства участниците и подчерта, че „Община Карлово се включи още през 2015 година в създаването на биосферен парк“Централен Балкан“. За нас е важно опазването на биологичното разнообразие. Това е заевт, което означава памет и приемственост.“ По думите на зам.-кмета, това дава икономически възможности и шанс за развитие на туризма, на производството на екологично чисти продуктии, на занаятите и на редица други дейности. Според Карагенски, Летния университет на ЮНЕСКО ще има своя съществен принос в Карлово с опита и идеите, които ще споделят тук младите специалисти.

Участниците бяха поздравени и от Мирослав Калугеров – директор на Дирекция „Национална служба за защита на природата“ към Министерството на околната среда и водите, от Христо Георгиев - главен секретар на Националната комисия за България на ЮНЕСКО, от инж. Генчо Илиев – директор на НП “Централен Балкан“, от Румяна Иванова- директор на Фондация „Биоразнообразие“ и от проф. Михаел Скулос – председател на Средиземноморския информационен офис за опазване на околната среда, култура, образование и устойчиво развитие.

В рамките на Летния университет си дават среща над 30 млади експерти, докторанти и представители на местни общности, в близост до биосферни паркове от три континента, избрани сред 125 кандидатури от цял свят. Участниците от Австрия, България, Гърция, Египет, Испания, Италия, Йордания, Кипър, Мексико, Северна Македония, Сърбия, Тунис, Украйна, Франция и Чили ще обсъждат бъдещето на биосферните паркове в България и по света с помощта на български и международни лектори от Гърция, Италия и Испания.

Програмата съдържа теоретична, практична част и работа по групи и е разделена на тематични дни, които ще се фокусират върху следните теми: Програмата МАБ на ЮНЕСКО и Политики за управление; Устойчиво земеделие, местни продукти и бизнес; Еко-туризъм; Брандинг и Маркетинг на биосферните паркове; Наука и образование.

Лятното биосферно приключение ще включва още: ботанически турове и посещения на биологични ферми, екохотели, винарни, екопътеки, културни и природни забележителности, организирани с активното съдействие на представители на местния бизнес и местната власт в района на биосферен парк „Централен Балкан“.

Участниците ще имат възможност да опитат био джелато от Розино, да дегустират вина в замък край Карлово, да се запознаят с производството на розово масло в района на Павел баня, както и да сътворят свои керамични сувенири в работилницата по грънчарство в с. Орешак, гр. Троян. Шеф-готвачи от София ще претворят прочутото зелено сирене от Черни Вит във вкусни специалитети.

Освен местни традиции и забележителности ще бъдат демонстрирани и множество добри практики, а международни експерти от Италия ще представят успешни примери, свързани с биосферните паркове и гурме туризма.

Летният университет на ЮНЕСКО ще приключи с публична заключителна сесия, на която ще бъдат обобщени всички препоръки и предложения за бъдещи проекти и инициативи както на местно, така и на международно ниво. Тя ще се проведе на 27 юли от 17 часа в Културния информационен център на Троян.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче