Секции

08 May 2024 21:37

Ердоган: Турция ще се обърне другаде, ако САЩ не й продадат самолети Ф-35

Турция може да се обърне към други страни за покупката на бойни самолети, ако САЩ не й продадат своите Ф-35. Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред депутати от своята Партия на справедливостта и развитието. Вашингтон извади Анкара от програмата за производство на Ф-35 заради покупката от нейна страна на руски зенитно-ракетни комплекси С.-400.

Реджеп Тайип Ердоган – президент на Турция:

„Искам още веднъж да подчертая, че каквито и да било заплахи или санкции, насочени към Турция, няма да ни попречат да изпълним нашите потребности по отношение на сигурността. Ние купуваме Ф-35 с наши пари и САЩ няма да ни ги доставят. Тогава какво да правим? Ще се обърнем към друга страна, която има желание да ни продаде изтребители.“

Ердоган изрази все пак надежда, че САЩ ще постъпят разумно и ще снабдят Турция с изтребителите от пето поколение. Засега американският президент Доналд Тръмп не е взел окончателно решение за евентуални санкции срещу Турция заради покупката на С-400.

Ердоган каза още, че страната му е решена да унищожи „коридора на терора“ на изток от река Ефрат в Сирия, визирайки кюрдските отряди, които оперират там.

Анкара засили през последните дни предупрежденията си за възможна намеса в Северна Сирия, като заяви, че „търпението й е изчерпано“ в разговорите с Вашингтон за установяването на зона за сигурност и че ще предприеме операция, ако не бъде постигнато споразумение.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче