Секции

24 April 2024 09:20

Сушица отбеляза традиционния си празник

В деня на Свети Пантелеймон карловският квартал отбеляза традиционния си празник. Местните жители вярват, че светецът ги пази и го приемат за свой закрилник. Затова го почитат и запалват свещичка в параклиса, носещ името му. В близост до него преди четири години инициативни граждани възстановяват сцената, а Община Карлово съдейства за облагородяването на района.

По предложение на хората от квартал Сущица, от тази година празникът е общински. Той е организиран от Община Карлово, НЧ“Васил Левски-1927г.“-Сушица и местната коледарска група. Откри го кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов с думите, че този традиционен празник е възстановен благодарение на усилията на всички. Той пожела да се съхраняват и пребъдват българските традиции и чрез изявите на местните самодейци от цялата община и подари на местното читалище иконата на „Света Богородица и Младенеца“.

В празника се включиха Формация „Оазис“, Танцов клуб „Колорит” при НЧ „Васил Левски 1900 г.” с. Войнягово, Дъбенска мъжка фолклорна група, Фолклорен състав при НЧ „Христо Ботев”- с.Столетово, Детски танцов състав “Слънце”, Танцов клуб „Старопланинска китка” и Женска певческа група за автентичен фолклор при НЧ „Васил Левски-1927г.”-кв.Сушица.

/Снимки от събитието са публикувани в Галерия./



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче