Секции

19 March 2024 13:11

Владимир Щербак – човекът, който прегърна вселената, или художникът философ

Преди година ни напусна големият български художник, роден в Москва през 1947 г, Владимир Щербак. Той завършва Художествена академия в Санкт Петербург. От 1977 г. живее и работи в България. Член е на СБХ от 1989 г. Последните години от живота на уникалния творец преминават в карловското село Кърнаре.

Щербак е награден с диплом за майсторство в Гърция. Носител е на специално отличие от Първото и Второ световно биенале на живопис в Малта. Част от картините му се намират в международната фондация „Св.Св. Кирил и Методий“, Националната галерия, Софийската и Пловдивската градски галерии, Галерията на славянското изкуство в Хърватска, както и в частни колекции в България, Австрия, Германия, Испания Италия, Люксембург, Русия, Франция, Швейцария и други.

„Той беше мислител в живописта. Дори в една привидно абстрактна работа имаше идея или символика. Всяка работа дълго и дълбоко осмисляше, като някои скици и проекти чакаха с години докато узреят. Никога не се съблазняваше от пазарните течения. Знам, че големият творец е мъченик в изкуството“, разказва за него Мариана Пеева – съмишленик, приятел, спътник в живота на художника Владимир Щербак.

/Снимки: Личен архив на художника, автопортрет от юбилейна изложба „Светове“/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче