Секции

26 April 2024 13:18

Проф. дтн Георги Сотиров от Института за космически изследвания и технологии бе гост на клуб „Ракетчик – Джон Ночев“

Проф. дтн Георги Сотиров от Института за космически изследвания и технологии бе гост на клуб „Ракетчик – Джон Ночев“ при СОСЗР в Карлово. Поводът бе отбелязването на 50 години от стъпването на човека на Луната. Откритата беседа се проведе на 25 юли във Военен клуб – Карлово.

В беседата си проф. Сотиров припомни за всепризнатия принос на българите Видин Табаков и Иван (Джон) Ночев за това велико постижение. Иван Ночев конструира реактивните двигатели на модула ,,Орел”, с който американците кацат на Луната през 1969 г., а Виден Табаков е български и американски авиоинженер, учен и специалист по космическа техника и ракетни двигатели, асистент на един от родоначалниците на ракетостроенето Вернер фон Браун и участник в екипите, осигуряващи безопасността на полетите на ракетите „Сатурн“ и космическите кораби „Аполо“.

В присъствието на членове на клуб „Ракетчик – Джон Ночев“ и ценители на темата за космоса, проф.Сотиров разказа за значимите проекти на Института за космически изследвания и технологии и достиженията на българската наука в тази област на човешките знания.

Космическите постижения на България й отредиха място на една от водещите космически сили в света през 20 век. Огромен е приносът на двамата български космонавти Георги Иванов и Александър Александров, изключителни са оригиналните продукти на българската космическа апаратура и факт е, че България е третата държава, изпратила храни в Космоса след САЩ и Съветският съюз и първа по създаване на космически оранжерии. Българската космическа храна е дело на Института по криобиология и лиофизация, а особенни заслуги има екипът на акад. Цветан Цветков.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче