Секции

24 April 2024 20:26

Брокери и нотариуси: Не могат да ни вземат апартамента, ако са ни откраднали данните от НАП

Само с ЕГН и с данните от личните ни документи, част от които бяха оповестени след хакерската атака на НАП, не могат да ни откраднат апартамента или колата. За това успокояват нотариуси и посредници на пазара на имоти. При покупко-продажба се изискват голям обем от документи. Процедурата за прехвърляне на един имот също преминава през редица проверки с цел да не се стигне до измами, допълват експертите.

Няколко подписа, печат и един апартамент вече е в ръцете на друг собственик. Колкото и лесно да изглежда, за да бъде финализирана продажбата, са необходими редица документи.

Димитър Христов – брокер на недвижими имоти:

„Неизменна част на сделката са легитимационните документи. В повечето случаи нотариален акт, съответно семейно положение на продавачите, данъчна оценка на самия имот.“

ЕГН и данните от личната ни карта не са достатъчни, за да бъде откраднато жилището ни.

Димитър Христов – брокер на недвижими имоти:

„Продажбата не може да се случи без присъствието на собственика.“

Освен наличието на документите, нотариусите проверяват дали и лицето, което сключва сделката, е това, за което се представя.

Красимир Анадолиев – нотариална камара:

„Ние задължително проверяваме автентичността на личната карта в базата данни. Излизат не само данните но и самото лице.“

Опасенията, че колата ни може да бъде прехвърлена на някой без знанието си също са неоснователни.

Експертите уверяват, че кражбата на данни от сървърите на НАП не е основание за притеснение. Личната информация, която беше разпространена, трудно може да бъде използвана за злоупотреби.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче