Секции

18 April 2024 07:48

Потвърдиха огнище на африканска чума в област Пловдив

Потвърдиха първи случай на африканска чума в Пловдивска област. В момента извънредно заседава Областната епизоотична комисия. По предварителна информация са заразени 2 диви прасета, които са били отстреляни близо до хижа „Здравец” в Родопите в неделя. Пробите са изпратени в референтната лаборатория в София.

В същото време областният управител на Пазарджик разпореди всички домашни прасета да бъдат умъртвени доброволно до 2 август. От Областната епизоотична комисия в Сливен също призовават стопаните сами да заколят животните си. Такова разпореждане вече има и в област Добрич, въпреки че там за момента няма потвърдено огнище на чума. Добрата новина е, че в друг голям свинекомплекс в Русенско – този в Юделник пробите са отрицателни. В другите три предприятия в Русенска област обаче заразата беше потвърдена.

Към този момент над 30 хиляди животни вече са евтанизирани в селата Николово и Бръшлен. Днес започна и евтаназията на свинете в ромския квартал на Видин „Нов път”, както и в Голямо Враново, след като по настояване на управата на свинекомплекса процедурата беше забавена. Оттам искаха да бъдат убити единствено болните прасета. От Българската агенция по безопасност на храните обаче бяха категорични, че на евтаназия подлежат всички животни.

Припомняме, че вчера стана ясно и че се взимат извънредни мерки от страна на държавата, за да няма нарушения. Ветеринари с помощта на военна полиция ще следят дейността на всички кланици в страната. А прасетата от всички лични стопанства в 20-километровите зони около свинекомплексите в страната, ще бъдат унищожени.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всичко почива в крайна сметка на факта, че всеки може да разбере онова, което е единосъщностно с него.


Шопенхауер