Секции

20 April 2024 09:25

Кметовете в Пазарджишко няма да допуснат принудително умъртвяване на прасета

Жители на селата в пазарджишко категорично отказват да колят доброволно прасетата си. Това заявиха в декларация всичките 31 кметове на населени места в община Пазарджик. В петък те подготвят и протест.

Собствениците на домашни прасета в пазарджишко отказват да изпълнят заповедта на Министерството на земеделието и храните за доброволно умъртвяване на животните. Причината – към този момент няма симптоми на заболяването.

Линка Димова с. Юнаците:

„Няма да го умъртвя. Да ме глобяват колкото искат. Така не стават тези неща. Къде са били до сега? Какво са правили? Къде са спали? Те за какво са там? За какво взимат заплати?“

Всичките 31-кмета в община Пазарджик са категорични, че след 2 август, когато е крайният срок за доброволно умъртвяване на прасетата, няма да допуснат в селата екипите за принудително евтаназиране на животните.

Стоян Кузов – кмет на село Юнаците:

„Това е поминъка на хората , а те посягат върху това, което им осигурява препитанието през зимата. Тук чума няма. Няма болни прасета, няма болни животни, няма диви животни преносители на така наречената африканска чума.“

За петък е насрочен и официален протест срещу мерките, които се взимат срещу заразата. Той ще се проведе от 16 до 18 часа на централния площад “Константин Величков” в Пазарджик.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче