Секции

19 March 2024 10:37

Започват празниците на калоферската дантела

Празниците на калоферската дантела започват от 5 август в града на Ботев. Те ще продължат до 17 август и се осъществяват със съдействието на Община Карлово, Кметство Калофер и НМ“Христо Ботев“ по идея и организация на Народно читалище „Христо Ботев – 1869г.“ и Центъра на калоферската дантела.

В Калофер се пазят традиционни български занаяти, като изключителна слава на града носи един, привнесен от чужбина, но развит и претворен в самобитно българско изкуство – калоферската дантела. Наричана „бялата магия“, тя е едно от най-фините женски ръкоделия, което е осигурявало в миналото прехраната на калоферки.

Творческите изяви в празничните дни ще започнат на 5 август с лятна академия на художника Илия Янакиев в сградата на ПГО „Иванка Ботева“ и в Мемориален комплекс „Христо Ботев. Заниманията ще продължат до 9 август.

В резиденция „Калофер“ от 8 до 14 август градът отваря врати за плетачките на совалкова дантела от България и Европа.

На 15 август от 8 часа е Празничната света литургия в храм „Света Богородица“. От 10:30 часа са водосветът и откриването на изложба на кръжока при Творчески център на калоферската дантела, след което ще има демонстрации и базар на совалкова дантела. От 12:30 часа е откриването на изложба живопис „Река от дантели“ на художника Илия Янакиев в парк „Ботева градина“, а от 14:30 ще бъде представено изложение на старите майсторки. Спектакълът „Бялата магия“ на ТР“Пиеро“-Калофер е от 19:30 в местното читалище.

На 16 август от 10:30 часа ще бъде открита авторската изложба на Елгина Величкова в Библиотеката на НЧ“Христо Ботев-1869г.“. От 16:30 в сградата на ПГО „Иванка Ботева“ ще бъде представена международна изложба на ИЕФЕМ при БАН „Кой създава и кой използва дантела“ и СедянкаТа - представяне на Ива Кюркчиева - гл. ас. етнолог в ИЕФЕМ при БАН и куратор на изложбата. Театралният спектакъл на Миради арт „Потъване“ е от 19:30 часа.

На 17 август от 10:30 часа е началото на семинар на тема „Изкуството на калоферската дантела“ с участието на Величка Радулова в конферентната зала на НМ“Христо Ботев“, а от 14:30 часа е дискусията на тема „Пътят на дантелата“ с участието на преподавателите и изследователи Бистра Писанчева и Елгина Величкова. Концертът на Ангел Заберски трио и модно дефиле на облекла и аксесоари с автентични и съвременни модели на калоферска дантела “JaZZ и стари дантели“ е от 19:30 часа в двора на ПГО“Иванка Ботева“.

/Снимки: Творчески център на калоферската дантела/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче