Секции

19 March 2024 12:43

Карловската художествена галерия представя изложбата „Сфера на същностите“ на художника Румен Читов

Карловската художествена галерия представя изложбата „Сфера на същностите“ на художника Румен Читов. Откриването ще бъде на 10 август от 18 часа. Изложбата ще продължи до 31 август.

За нея Румен Читов споделя: „Картините, както и артистичните ми действия имат повече от един ключ или път към разбиране. Следствие е на стремежа ми да разглеждам и обяснявам света и случващото се нееднопластово – избягвам очевидността на реалното, което, според мен, в недостатъчна степен, често и твърде повърхностно, обяснява наблюдаваното. Заменям го със субективен, вътрешен поглед, в опит да докосна и изразя достатъчно удовлетворяваща моя действителност, свободно преработена и подредена от избор, базиран върху личните ми темперамент и интелект.

Интроспекцията на блянове и копнежи е възможност за отклонение от повърхността на логичното и обективно лесно разпознаваемо и така, имам възможност едновременно да съм на няколко възрасти и местоположения, изпълнен с безброй желания-звезди. Фиоритурите на времето, преминаващо през жестовете ми на художник, образуват желаните нетрайни, неустойчиви лични структури – моите алабастрови кули. Наричам ги картини.

Процесът на съзидание е неуловим и като че ли непознаваем поток от промени, невъзможен и неподвластен на дефиниция. Палимпсест от идеи, изображения и внушения, напомнящ лъчезарно течение, чийто извор е, надявам се, светлината на съзнанието ми; течение, умишлено индиферентно към обективната действителност и заключено между бреговете на собствените си различност и претенция, където живеят тайната и удивлението от всяко раждане-сътворяване. Двугласност на невъзможността да докосна в пълнота желаното ново и обречеността да повтарям образите, моето рисуване е слънчев дует от усърдие и динамика, вдъхновено и посветено на красотата, чиято посока е към възможното устойчиво, изразявано в съзнанието ми със съвършенството на сферата.“

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче