Секции

25 April 2024 14:39

Правителството отпусна допълнителни 100 000 лв. за разкопките край местността Рупите-древния град Хераклея Синтика

Правителството отпусна 100 000 лв. за продължаване на разкопките край местността Рупите – античния Хераклея Синтика. По разкопките на един от най-запазените древни градове на наша територия се работи вече над 10 години.

Допълнителни 100 000 лева отпусна правителството за разкопките на античния град Хераклея Синтика край Рупите. В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид. Разкопките започват през 2007 г., след като с категоричност е установено, че мястото където е бил градът е на наша територия.

Людмил Вагалински – археолог:

„100 години се спореше в науката къде се намира той – дали в Гърция или в България, имаме шанса да намерим един надпис преди години – 2002 или 2003-та според който това наистина е Хераклея Синтика край местността Рупите, село Петрич.“

Амбицията на археолозите е обектът максимално бързо да може да се превърне в туристическа дестинация. Местните жители около Рупите вече започват да се ориентират към възможността да отдават стаи под наем и да правят къщи за гости.

Людмил Вагалински – археолог:

„Миналата година с усилията на тези институции – община, министерство на културата и МС имахме общо 200 хил. лв. Благодарение на това финансиране успяхме много по-бързо да отметнем работа и да разкрием централната част на града, защото хората много се интересуват. Как да кажа – не е необходимо да проучим целия град, бих казал, че е малко дори нереално въпросът е това, което проучваме, а то е централната му част, максимално бързо да стане достъпно и разбираемо за хората, да стане социализирано.“

Работи се и по пътя между селището и Рупите, за който през 2018-а бяха отпуснати 1,4 млн. лв.

Хераклея Синтика се оформя като селище през 4 в. пр. Хр. Около 6 в. след новата ера населението му постепенно се измества в района на днешния Сандански.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче