Секции

20 April 2024 03:07

Нови доказателства по делото „ТАД Груп“: Иван Тодоров щял да „сваля правителството“, Кристиян Бойков „да думка НАП“

От специализираната прокуратура подчертават, че с разрешение на прокурор се оповестява част от доказателствения материал по делото. От обвинението публикуват резюмета от разпитите на бивши служители на „ТАД Груп“, разкриващи подробности около дейността на Иван Тодоров и Кристиян Бойков.

Така например свидетел с инициали И.А. заявява, че Кристиян Бойков го е задължавал да открива уязвимости в сайтовете на различни компании и държавни учреждения без тяхното знание. Събраните данни от този хак Бойков колекционирал в свой личен диск, като често се хвалел, че има регистрационните номера на всички автомобили в България и личните данни на техните собственици. Свидетелят разкрива още, че собственикът на фирмата „ТАД Груп“ Иван Тодоров е знаел за тази дейност на подчинения си и по всяка вероятност той му е възлагал да хаква сайтовете.

Според друг служител на фирмата с инициали И.П. Иван Тодоров не бил доволен от броя на клиентите на фирмата и затова искал част от политиката за набиране на клиенти да бъде хакването на различни сайтове без тяхното знание и в последствие привличането им като клиенти. За списък с такива потенциални обекти на атака говорели както Иван Тодоров, така и Кристиян Бойков.

От прокуратурата оповестяват и резюмета от разпити на представители на фирми, станали обект на атака от „ТАД Груп“. От показанията им става ясно, че те нямат договорни отношения с компанията на Иван Тодоров и не са й давали право на достъп до информационните й масиви.

Държавното обвинение публикува и чатове на Кристиян Бойков и Иван Тодоров, водени в приложението за съобщения с високо ниво на сигурност „Телеграм“. На 5 март 2019 г. в общ част с име „тад кибер тим“ Иван Тодоров написал „Ще свалям правителството хаха“. Установена е и чат комуникация между свидетеля И.А. и Кристиян Бойков, като на 2 март Бойков пише „Започваме“ и „Айде да думкаме НАП“. На 14 април пък Бойков пише „НАП тая вечер си заминава“.

Апелативната специализирана прокуратура публикува й чат между Иван Тодоров и Кристиян Бойков от 11 юли 2019 г. В нея двамата обсъждат сайта на държавно учреждение и неговия разработчик, като Кристиян Бойков пише „Другата седмица са в Биволъ“.

Припомняме, че в четвъртък апелативният специализиран съд остави Иван Тодоров в ареста по обвинение за подбудителство в кибертероризъм.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Ако можеш да мечтаеш за нещо, можеш и да го направиш. Помнете че всичко започва от една мишка.


Уолт Дисни