Секции

26 April 2024 20:14

Нагасаки си спомни за жертвите на ядрената бомба, настоя за забрана на атомните оръжия

Япония почита паметта на жертвите на атомната бомбардировка в Нагасаки. На 9-ти август 1945 г. точно в 11 часа и 2 минути сутринта бомбардировач Б-29 пуска над града бомбата, наричана Дебелака. Както на всяка годишнина точно в този час стотици сведоха глави и запазиха минута мълчание в Парка на мира в центъра на града. Кметът на Нагасаки Томихиса Тауе призова за пълно ядрено разоръжаване.

Томихиса Тауе, кмет на Нагасаки:

„Като отговорност на единствената държава в света, изпитала удара на атомната бомба, настоявам японското правителство да подпише договора за забрана на ядрените оръжия“.

Специално обръщение направи и премиерът на страната Шиндзо Абе. Той разговаря и с оцелели от бомбардировката и изтъкна, че те играят важна роля за постигане на свят без ядрено оръжие.

Йоширо Ямаваки, оцелял след бомбардировката:

„Ще настоявам за ядрено разоръжаване докато съм жив. Това е начинът да почетем паметта на онези 200 000, които умряха в Хирошима и Нагасаки преди 74 години, както и на онези, които изпитаха последиците на ядрената бомба“.

След Хирошима, ударен на 6-ти август 1945 година, Нагасаки е вторият японски град бомбардиран с атомно оръжие. „Дебелака“ е два пъти по-мощна от бомбата с прозвището „Малчугана“, пусната над Хирошима. Нагасаки е бил сринат до основи, живота си губят над 70 000 души. Япония капитулира пред съюзническите сили на 15 август 1945 г., с което настъпва и краят на Втората Световна война.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче