Секции

29 March 2024 01:31

Калофер радва с 20-тия празник на дантелата

В деня на Света Богородица бе официално открито 20-тото издание на празника на дантелата в Калофер. Събитието бе уважено и от заместник-кмета на Община Карлово Антон Минев. От името на кмета на община Карлово той поздрави участниците в празника.

Кулминацията на празничните дни на калоферската дантела започна с празничната литургия в храм „Света Богородица“. Калоферци и гости можеха да се насладят на красотата и изяществото на експонатите в откритите изложби в Даскал Ботевото училище, както и да се включат в демонстрациите и базар на совалкова дантела.

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей представи в сградата на ПГО „Иванка Ботева“ изложбата „Кой създава и кой използва дантелата”, организирана в партньорство с калоферската група „СедянкаТА”.

В празничната програма на 16 август е включен театралният спектакъл на Миради арт „Потъване“ с начален час 19:30 часа. На 17 август от 10:30 часа е началото на семинар на тема „Изкуството на калоферската дантела“ с участието на Величка Радулова в конферентната зала на НМ“Христо Ботев“, а от 14:30 часа е дискусията на тема „Пътят на дантелата“ с участието на преподавателите и изследователи Бистра Писанчева и Елгина Величкова. Концертът на Ангел Заберски трио и модно дефиле на облекла и аксесоари с автентични и съвременни модели на калоферска дантела “JaZZ и стари дантели“ е от 19:30 часа в двора на ПГО“Иванка Ботева“.

/Снимки: Община Карлово/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче