Секции

04 May 2024 17:36

Наплив на мигранти към Гърция, ситуацията в бежанските центрове се влошава

Непрестанно се засилва наплива на мигранти от Африка към Гърция. Само този уикенд близо 200 души са пристигнали в южната ни съседка от Турция. Агенция Ройтерс съобщава и за все повече конфликти в бежанските лагери в Гърция.

В рамките на едва 4 дни близо 500 нелегални мигранти са пристигнали в Гърция. Новината само потвърждава последните сведения за сериозно увеличение на наплива на африканци към южната ни съседка. Само през уикенда над 160 мигранти са навлезли в Гърция от Турция, съобщи гръцката брегова охрана. Африканците са преминали през Егейско море и са стигнали до континенталната част на Гърция или до гръцки острови. От тук някои могат да бъдат настанени в лагери, а други- да бъдат върнати в Турция.

Агенция Ройтерс по-рано съобщи, че ситуацията в бежанските центрове се влошава заради наплива. Най-сериозно е положението по островите. 22 хиляди 700 мигранти са блокирани на Лесбос, Самос, Кос, Лерос и Хиос. Всички лагери на тези острови са вече препълнени. Големият брой мигранти води и до сблъсъци в центровете за настаняване. Тази събота афганистански тийнейджър нападна с нож свои сънародници в лагера на Лесбос като уби един и рани трима.

Властите подчертават и здравните и хуманитарни опасности по тези места. Все повече нелегални мигранти преминават от Турция към района на гръцкия град Александруполис. Една от причините за това е, че споразумението за миграцията между ЕС и Турция, договорено през 2016 г., не се отнася за мигрантите, стигнали до континенталната част на Гърция. Само мигрантите, пристигащи на гръцки острови, може да бъдат връщани в Турция, ако не са получили убежище в Гърция.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче