Секции

27 April 2024 05:20

ГЕРБ подписа със СДС за общо участие на местните избори

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов подписа предизборно споразумение за общо участие на местните избори със СДС. Това стана в централата на ГЕРБ на събитие, за което не бяха поканени медии. Подписването на споразумението стана в присъствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Премиерът Борисов прогнозира „подли“, по думите му, избори в столицата:

„Специално за София, мисля, че ще бъдат много подли тези избори и те ще бъдат подли не заради друго, а заради установената практика да се прилепват колегите от БСП към някой кандидат, за който впоследствие да говорят, ако е успешен, че е техният кандидат спечелил, ако е неуспешен, да бягат от него като дявол от тамян. И казват ние само подкрепихме. Какво значи за една партия, която непрекъснато… и политически партии искат партийни субсидии и все са им малко, да не издигат свой кандидат в голям град“, каза Борисов.

По думите на Йорданка Фандъкова обединението на новата и старата десница е не само необходимо, но и много важно:

„Защото по този начин отговаряме на войнстващия популизъм с реализъм, с отговорност, с желание да продължим промяната на българските общини, отговорност, защото е много важно днес пред българските граждани всички, които се предлагат да управляват общините, да е ясно кой точно стои зад тях. Така че с това обединение смятам, че ние ясно показваме нашите кандидати с желанието си да работят за общините“, добави тя.

По-късно, на пресконференция за инициативата „София - европейска столица на спорта“, Йорданка Фандъкова заяви, че все още не е решила дали ще се кандидатира за нов мандат.

"Аз съм мотивирана винаги била да участвам в състезания. Когато съм готова с решението, ще го направя максимално публично".

Споразумението не е централно и национално, уточни лидерът на СДС Румен Христов, като изрази надежди с ГЕРБ да постигнат договореност за големите общини в България, които са знакови и за десните като София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора.

"Дясното управлява по-добре и трябва да продължи да управлява не само България, но и общините", коментира Румен Христов.

"Просто обединяваме усилията на ЕНП формата, на десницата в България. Съгласно споразумението са три варианта - първият е търсене на възможност за общ кандидат и общи листи. Втори вариант - там, където е преценено, че трябва да бъдем с отделни листи - търсене на общ кандидат, и трети вариант - когато имаме отделни кандидати, отделни листи, но на балотажа, ако някоя от двете партии се класира срещу друга партия - нечлен на това споразумение, задължително се подкрепяме".

В предаването "12+4" той коментира, че това споразумение не е еднолично лидерско решение:

"За мен дясното е по-добро от лявото. Не е въпрос на избор само от наша страна. Като десни хора не бива да допускаме БСП да дойде отново на власт".

Христов добави, че СДС няма да излъчат собствена кандидатура за кмет на София. А дали ще подкрепят Йорданка Фандъкова, ще стане ясно по-късно.

Костадин Марков, член на Националния съвет на СДС, заяви пред БНР, че не е изненадан от случилото се и акцентира, че коалицията е по принцип съюз между равностойни партньори, какъвто не е случаят с рамковото споразумение между СДС и ГЕРБ:

"Това, което чух от г-н Христов, много ме натъжи и малко ме е срам. Това, че журналист казва на председателя на СДС, че е под шлифера на Бойко Борисов, и Христов не реагира. Срам ме е от това, че СДС си поставя като единствена цел да не допуска БСП до властта. Целта на всяка политическа партия е да управлява или да участва в управлението и да прилага своите идеи. Не можеш да кажеш, че целта ти е само да не допуснеш еди-кой си до властта – от това ме срам. А тъжното е, че в това споразумение няма ясен ангажимент за коалиция, регистрация на обща листа... Ако ще влизаме в листата на ГЕРБ, това е поглъщане, а не коалиция. /.../ Не смятам, че СДС трябва да влиза по чужди листи. Ако има живи седесари, и Румен остава партията без регистрация, просто трябва да бъде изгонен на часа от СДС. Ние трябва да участваме равностойно в тази коалиция".

По думите на Марков, ако СДС няма регистрация за местните избори, това означава, че Румен Христов ще заключи портите на „Раковски 134“ .

/Източник информация и снимка: БНР/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче