Секции

04 May 2024 09:03

Британският кабинет може да поиска от кралицата да суспендира парламента

Британското правителство ще поиска от кралица Елизабет Втора да прекрати сесията на парламента. Това ще се случи само дни, след като депутатите се завърнат от лятната си ваканция в началото на септември и броени седмици преди изтичането на крайни срок за Брекзит съобщава Би Би Си.

Кралица Елизабет Втора в момента е в шотландския замък Балморал, където прекарва лятната си ваканция. Според непотвърдена информация молбата за суспендиране на парламента може да бъде отправена още днес.

Според политическия редактор Лаура Куенсберг по този начин новият кабинет на Борис Джонсън ще отложи речта на монарха, в която по традиция се представят приоритетите за работата на правителството за 14 октомври.

В случай че британската кралица прекрати парламентарната сесия, това ще означава, че депутатите няма да имат време да прокарат закони, които биха могли да предотвратят Брекзита без сделка. Източник от Даунинг стрийт 10 заяви, че „е време новият кабинет и новият премиер да обявят плановете си за страната след развода с ЕС“.

Планът за суспендирането на парламента според анализатори ще предизвика прецедент, тъй като депутатите няма да могат да упражнят демократичното си право да участват в процеса по Брекзит.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче