Секции

04 May 2024 15:30

Турция нареди ново сондиране край Кипър

Поредна провокация от страна на Турция към ЕС. В четвъртък вечерта Анкара нареди започването на ново незаконно сондиране край Кипър, което ще продължи до 1 ноември. Чрез навигационен телекс Турция обяви нов сондаж за кораба си „Фатих” в западната част на изключителната икономическа зона на Кипър, предаде гръцкия вестник Катимерини.

Новината идва на фона на провеждащата се среща на външните министри на ЕС в Хелзинки и само ден преди специалният пратеник на ООН Джейн Хол Лют да се срещне в Никозия с лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ. От тези разговори зависи и предстоящата среща в Ню Йорк на лидерите с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. Изгледите обаче не изглеждат оптимистични.

„Фатих” ще остане в региона заедно с три поддържащи кораба и военни сили.Крайз източния кипърски бряг пък продължава работа другият турски кораб „Явуз”. Работата си продължават и сеизмологичният кораб „Барбарос Хайредин паша” и изследователският „Оруч Рейс”.

До момента ЕС неколкократно е предупреждавал Анкара да престане с провокациите в Източното средиземноморие, но без успех. Правителството в Кипър от своя страна настоява за по-категорични действия от страна на Брюксел и прилагане на политиката за солидарност в Общността.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче