Секции

29 April 2024 11:53

Расте броят на жертвите на урагана Дориан на Бахамите

Ураганът Дориан, който опустоши Бахамските острови преди да се насочи на север покрай югоизточното крайбрежие на САЩ, отново е набрал сила и вече е от трета категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън, съобщи американската метеорологична служба. Към 3 ч. по Гринуич (6 ч. българско време) Дориан се е намирал на около 170 километра южно от град Чарлстън, щата Южна Каролина, и се придвижва с 11 км/ч. Скоростта на съпътстващите ветрове достига 185 км/ч.

Жертвите на урагана на Бахамските острови вече са 20, съобщи министърът на здравеопазването Дуейн Сандс. Предишните данни бяха за седем загинали. Очаква се броят на жертвите да продължи да нараства. Спасителните операции и претърсването на наводнените къщи едва сега започват. По последни данни ураганът е разрушил или повредил около 13 000 сгради на Бахамските острови. Обширни райони са под вода.

Отслабнал, но все още представляващ смъртоносна заплаха, ураганът продължава по пътя си на север по югоизточното крайбрежие на Съединените щати.

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Той няма да удари само Флорида, но и Джорджия. Стихията се беше насочила към Мексиканския залив, както първоначално прогнозирахме, но после зави надясно и твърде вероятно да се окажем късметлии. Зависи какво ще се случи с Южна Каролина и Северна Каролина и може би Флорида ще бъде по-леко засегната.“

Милиони хора получиха нареждане да се евакуират, на фона на прогнозираните наводнения заради проливните дъждове и големите вълни. Дориан вероятно ще премине опасно близо до град Чарлстън, в щата Южна Каролина, който е особено уязвим, тъй като се намира на полуостров.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче