Секции

19 April 2024 10:46

Галя Щърбева е носител на журналистическата награда на името на Съба Вазова

"Майка ми беше поет по душа", пише Иван Вазов. Майка дала живот, възпитание и образование на великия Вазов род, Съба Вазова е жена с несломим дух и здрави устои. Учредяването на награда на нейно име е акт, който не може да обхване нейния дух и възгледи, но все пак е действие, което има за цел да припомни на бъдните поколения значението на възпитанието и ролята на майката в българското семейство.

"Съба Вазова е създала семейство, с което българската история може да си гордее. Майката, която успя да превъзмогне тежките моменти в историята, опожаряването на града, смъртта на своя съпруг. В тези тежки моменти тя намери сили да поддържа семейството и да възпита велики българи. За мен е гордост да връча наградата на името на Съба Вазова на вас, защото вие създавате нова история със своите журналистически материали, търсите нови герои и истории, които да укрепят българския дух и България", заяви Деян Дойнов, кмет на община Сопот.

"Благодаря за наградата, учредена на името на една изключителна жена. Сопот е град пълен с история. Има много такива места в България. Но тук историята е жива", сподели Галя Щърбева.

Галя Щърбева работи в NOVA от 1999 г. като журналист, водещ на централните новини и продуцент на "Темата на Нова".

Автор е на редица документални филми, печелили множество награди.

През 2012 г. с Лора Крумова създават магистърска програма "Новите медии - журналистика, продуцентство и бизнес решения" към Висше училище по застраховане и финанси в София.

През 2017 г. с Петко Гюлчев стартират програмата "Кино, шоубизнес и финанси" към Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

"Да хванеш гората" е един от последните и проекти в Нова телевизия.

От 2017 г. е автор в сутрешния „Събуди се". В периода 2014-2017 г. е автор, водещ и продуцент на публицистичното предаване „Комбина" в същата медия.

Продуцент е на "Град на мечти", който е първият документален филм, излъчен в мултиплекс кината у нас. Завършила е курс по режисура и продуцентство в Лондонската филмова академия и е била част от документалните програми "Documentary campus", "Ex Oriente" и "Zagrebdox".

От 2009 г. до днес е автор и продуцент на редица документални филми, финансирани от Националния филмов център и европейски програми. Работи по национални кампании и обучения за развитие на гражданското общество и свободата на словото.

Галя Щърбева е един от основателите на Сдружение "Българион" и Медийна академия "Българион", заедно с Лора Крумова и Петко Гюлчев.

/Снимка: интернет/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче