Секции

18 February 2020 23:35

Кристалина Георгиева вероятно ще е единственият кандидат за управляващ директор на Международния валутен фонд

Кристалина Георгиева вероятно ще е единственият кандидат за управляващ директор на Международния валутен фонд. Българката е европейският кандидат за овакантеният пост на Кристин Лагард, която беше избрана да оглави Европейската централна банка.

Единственият известен досега потенциален опонент на Георгиева – бившият британски финансов министър Джордж Озбърн – е решил да не участва в надпреварата, съобщава Ройтерс. Британският премиер Борис Джонсън първоначално търсеше подкрепа за евентуалната кандидатура на Озбърн. Високопоставен британски дипломат обаче потвърди, че сега Лондон подкрепя българката, която беше номинирана в началото на август.

МВФ премахна възрастовата граница за заемане на ръководния пост, разчиствайки пътя пред кандидатурата на Георгиева, която в момента е втори по ранг служител в Световната банка и навърши 66 години на 13 август. Новите изменения в общите правила, одобрени от управителния съвет, влизат в сила незабавно. Ръководният пост в МВФ винаги се заема от европеец, докато начело на Световната банка застава американец.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

През 2020 година може ли да няма тежки ПТП-та?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче