Секции

29 April 2024 11:12

Турция и САЩ започнаха съвместни военни патрули в североизточна Сирия

Военнослужещи от Турция и САЩ започнаха в неделя съвместни патрули в планираната „зона за сигурност“ в североизточна Сирия – първото след споразумението от 7 август. Конвой от шест бронетранспортьора с турски знамена премина границата, за да се присъедини към американските военни на около 15 км източно от турския граничен град Акчакале, близо до сирийския Тел Абияд.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган очаква да проведе среща с американския си колега Доналд Тръмп в кулоарите на Общото събрание на ООН по-късно този месец. Двамата ще обсъдят военните операции в Североизточна Сирия и планираната зона за сигурност по сирийско-турската граница.

Реджеп Тайип Ердоган – президент на Турция:

„Ще бъда в Съединените щати за Общото събрание на ООН от 21 септември натам. Твърде вероятно е да се срещна с президента Тръмп. Обсъдихме тези въпроси по телефона преди седмица и ще ги обсъдим отново по време на срещата ни в Ню Йорк. Ще говорим какви стъпки да предприемем на изток от Ефрат, тъй като съществуват различия между думи и дела. Затова трябва да изгладим разногласията.“

Ердоган отново потвърди своя план да премести 1 милион сирийски бежанци от Турция в североизточната част на Сирия, където трябва да бъде установена зоната за сигурност. Той обаче поиска международна помощ за изграждане на нови домове за бежанците.

Реджеп Тайип Ердоган – президент на Турция:

„Има проблеми в Идлиб, които носят риск за засилване на миграционния поток към Турция. Предупредихме света и особено Европа, че няма да решаваме тези проблеми сами. Казахме ясно, че или ще споделят с нас този товар, или ще отворим вратите си и ще пропуснем мигрантите.“

Ердоган допълни, че страната му няма да приеме американските сили да обучават бойците от кюрдските формирования Сили за защита на народа, които Анкара смята за терористична организация.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче