Секции

18 April 2024 08:44

Къща „Белия двор“ да стане общинска до края на годината, обеща министър Банов

Министърът на културата Боил Банов се срещна на 10 септември с кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. На срещата министърът обеща подкрепа за финансиране на археологическите разкопки на тракийския град край с. Васил Левски. „Ръководителят на обекта доц. Костадин Кисьов е сериозен учен и работата му ще получи пълната подкрепа от държавата“- заяви министър Банов. Д-р Кабаиванов информира министъра за подготвяния проект за допълнително финансиране на разкопките по програмите на ЕС и получи уверение, че Министерството на културата ще помогне за реализацията му.

Кметът постави и въпроса за предвидените в държавния бюджет за 2019г. 78 000 лева за консервация и реставрация на вилата на братя Евлогий и Христо Георгиеви в Карлово. Министър Банов обеща още в рамките на настоящия месец да бъдат преведени пари на Общината, за да приключат навреме консервационните дейности преди настъпването на есенно-зимния сезон.

Министърът каза още, че процедурата по прехвърляне собствеността на „Белия двор“ от държавата на Общината е в ход и се очаква да приключи до края на годината. Така къща „Белия двор“ ще бъде включена в комплекс „Старинно Карлово“ – най-успешния туристически обект на територията на общината.

/Източник информация и снимка: Община Карлово/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче