Секции

26 April 2024 13:30

Сигналите до Пожарната бият рекорд за последните 20 години, огънят край калояновското село Бегово е причинен умишлено

9 души са загинали при пожари от началото на тази година, като в сравнение в същия период на миналата техният брой е бил 10. Пострадалите са 19 души спрямо 28 от предходният период. Това съобщи заместник-директорът на Противопожарната служба в Пловдив старши инспектор Димитър Бришимов на брифинг по повод Седмицата на пожарната безопасност.

От началото на годината досега пожарникарите са се отзовали на близо 4800 сигнала, което е рекорд за последните 20-ина години – изтъкна инспекторът.

Огнеборците се похвалиха, че тази година жътвената кампания е преминала почти без загуби, като са изгорели само 137 дка житни култури, спрямо 7000 декара по време на миналогодишната кампания. Това е близо 60 пъти по-малка площ, благодарение на превантивните мерки и строгия контрол от страна на противопожарната служба.

Горските пожари обаче са обхванали 815 декара предимно широколистна гора, което е близо 7 пъти повече спрямо миналата година.

Големите валежи тази година предизвикаха буйна тревна растителност, която впоследствие изсъхна от високите температури и стана предпоставка за повече горски пожари – изтъкна инспектор Бришимов.

Отделно, съзнателната човешка намеса също е фактор за пожарите на открито. Такъв е случаят край калояновското село Бегово, където през август изгоряха над 15 декара изоставен масив плодни дръвчета. „В този случай пожарът е умишлен, тъй като е тръгнал от 3 различни гнезда, като целта е била разчистването на терена и последващото го евентуално облагородяване“ – разкрива инспектор Бришимов.

Средно по двама души годишно получават травми по време на работата си в Противопожарната служба в Пловдив и въпреки това сега 10 души кандидатстват за едно място при нас – каза Бришимов.

Остава усложнената пожарна обстановка на територията на областта. Особено в разгара и след жътвената кампания са налице пожари, вследствие техническа неизправност на техниката, човешка небрежност или почистване на растителните остатъци чрез изгаряне.

Усложнена е пожарната обстановка и в региона на Пазарджик. От 26.08.2019 г. до 09.09.2019 г. там са възникнали 3 пожара в горския фонд и 87 в сухи треви , храсти и стьрнища.

/Източник: Радио Пловдив/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче